Deprecated: Creation of dynamic property Facebook_Loader::$plugin_directory is deprecated in /var/www/vhosts/nupuur.be/httpdocs/wp-content/plugins/facebook/facebook.php on line 182
Verslavingstherapie en nazorg – vzw nu puur

Verslavingstherapie en nazorg

Met een programma van actie gebaseerd op het Minnesotamodel, gecombineerd met motiverende gespreksvoering, cognitieve therapie en terugvalpreventie staat bewustwording centraal.

Als gediplomeerde ervaringsdeskundige weet ik dat verslaving behandelen een doortastende aanpak vraagt. Toch hoeft dit geen strijd meer te zijn.  We streven naar een gelukkig ‘nuchter & clean’ zijn en blijven!

Therapeut : Marjan Tuyttens

Het Minnesota Model

Dit model is ontwikkeld in 1950 in Minnesota, USA. Sindsdien is het programma enorm gegroeid en verder ontwikkeld. Momenteel is het Minnesota Model de meest gebruikte vorm van behandeling voor cliënten met een verslaving in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk.

Het Minnesota Model is een multidisciplinaire benadering voor het overwinnen van alcoholisme en andere verslavingen. Het programma omvat een unieke mengeling van gedragswetenschappen en de principes van Alcoholics Anonymous (AA) en Narcotics Anonymous (NA). Deze combinatie vormt een effectieve en humane manier om alcoholisme en andere vormen van verslaving te behandelen.

Wanneer de verslaving actief is, zijn ook de familiale en de sociale relaties vaak verstoord. De behandeling van alcoholisme en andere verslavingen is dan ook effectief wanneer de cliënt wordt behandeld vanuit een holistisch perspectief, waarin met alle aspecten rekening wordt gehouden.

Het Minnesota Model omvat o.a. de volgende uitgangspunten:

  1. Afhankelijkheid van middelen wordt gezien als een primaire, chronische en progressieve ziekte: Progressief, omdat als een cliënt blijft gebruiken en drinken zijn toestand alleen maar verslechtert op fysiek, mentaal en sociaal niveau. Verslavingen kunnen fataal zijn. Dit heeft, naast bijvoorbeeld het overlijden aan een overdosis, ook te doen met het feit dat vele mensen overlijden aan de gevolgen van overmatige consumptie van drank en drugs. Leverziekten (cirrose), hartziekten, ongelukken en verschillende vormen van kanker kunnen een gevolg zijn van middelenmisbruik. Deze ziekte is echter wel met succes een halt toe te roepen. Alcoholisten en drugsverslaafden kunnen wel veranderen. Herstel is mogelijk. Met behulp van een individueel behandelplan en het naleven van de persoonlijke aanbevelingen in het nazorgplan is het voor de cliënt mogelijk dit te realiseren. Een essentieel onderdeel van de behandeling is de planning van het dagelijkse leven en de nadruk ligt daarom ook op de nazorg.
  2. Het model pleit voor een holistische benadering; Dit komt overeen met het idee binnen de AA dat alcoholisten en verslaafden lijden aan een ziekte die hen in fysiek, mentaal, emotioneel, sociaal en spiritueel opzicht aantast. Fysiek brengt de ziekte schade toe aan elk organisch systeem in het lichaam. Mentaal leidt de ziekte tot wrok, angst, schuldgevoelens, ontkenning en isolatie (sociaal aspect). Spiritueel voelt de (verslaafde) persoon zich vaak leeg (niet compleet) en heeft hij/ zij behoefte aan hulp van een bron buiten zichzelf. Het primaire doel is onthouding van alle geestverruimende en stemmingsveranderende middelen.
  3. De betrokkenheid en eigen verantwoordelijkheid van de cliënt spelen een grote rol.
  4. Respect voor de mens die herstel zoekt is een cruciaal element, alcoholisme en verslaving wordt gezien als een ongewilde handicap – een ziekte – en deze ziekte wordt ook als zodanig behandeld.

Het Minnesota Model maakt gebruik van de twaalf stappen van AA. Deelname aan een 12-stappen programma als AA en NA is een essentieel onderdeel voor het herstel. In de behandeling wordt dan ook veel tijd besteed aan de uitleg van de principes van de twaalf stappen. De cliënt wordt vertrouwd gemaakt met het 12-stappen programma door middel van het bezoeken van deze groepen gedurende de behandeling.

Een van de sterke punten van dit model is het opleiden van therapeuten die zelf getroffen zijn geweest door alcoholisme of andere verslavingen. Zij zijn als zodanig ervaringsdeskundig en hebben ervaring met dit specifieke programma.

(Bron: http://www.castlecraig.nl/informatie-voor-patienten-en-familie/minnesota-model, aangepast door: Marjan Tuyttens)